header

Konec podpory Internet Exploreru 6

Internet Explorer 6

Po 10 letech fungování Internet Exploreru jsme se rozhodli ukončit podporu této verze prohlížeče pro veškeré naše projekty. Pokud máte tento prohlížeč, doporučujeme aktualizovat na novou verzi, kterou si můžete stáhnout na této adrese: http://windows.microsoft.com/cs-CZ/internet-explorer/products/ie/home

Po mnohaletém úsilí se podařilo přesvědčit vetšinu uživatelů, že Internet Explorer 6 je skutečně nebezpečný a pro moderní aplikace zcela nedostačující prohlížeč. Internet Explorer 6 spatřil poprvé světlo světa v roce 2001 - tedy již přes více jak 10 lety, těsně po dokončení Windows XP. Od této doby sice proběhly nějaké bezpečnostní opravy, ale technologicky již tento prohlížeč rozšiřován nebyl.

Nezabezpečený počítač díky prohlížeči

Internet Explorer byl a nadále je stále kritizován kvůli bezpečnosti. Kvůli velkému rozšíření, díky Windows XP, vzniklo pro tento prohlížeč velmi mnoho virů a trojských koní, které jsou neustále na internetu a návštěvníci s tímto prohlížečem jsou neustále v ohrožení. Microsft nestačil vydávat bezpečnostní opravy. Bohužel přístup mnoha uživatelů k bezpečnosti počítače je více než laxní a nechávají počítač bez aktualizací a tím zcela nechráněný.

Právě kvůli bezpečnosti mnoho českých bank nepodporuje online bankovnictví pod tímto prohlížečem.

Proč nepoužívat Internet Explorer 6

Kromě nedostatečného zabezpečení tohoto prohlížeče, je hlavním nedostatkem technologická zastaralost systému, která má podporu pouze pro standardy z roku 2001 ( a to ještě ne v plné míře ). Od této doby se internet obrovsky rozšiřoval a přinášel nové modernější technologie, které měly uživatelům zpříjemnit práci na internetu. Bohužel Internet Explorer je v porovnání s dnešními prohlížeči něco jako dinosaurus - pomalý, zastaralý, těžkopádný. Nejen že nové technologie jsou pro tento prohlížeč nepoužitelné, navíc stantarty jsou velmi rozdílné, a tak programátoři musí pro tento prohlížeč tvořit speciální vyjímky. Toto je u nekterých projektů velmi složité a časově náročné, u některých projektů zcela nerealizovatelné.

Mnoho firem již přestalo podporovat tento prohlížeč. Prvně s tím začaly menší internetové společnosti, následně větší. Zásadním krokem pro ukončení podpory bylo ukončení podpory Internet Exploreru 6 společnosti Google v březnu 2010. Google tento prohlížeč nepodporoval v nových aplikacích a postupně přestal podporovat i v starších aplikacích - nyní již neumožňuje přihlášení do aplikací Google v prohlížeči Internet Explorer 6.

Zastoupení Internet Exploreru a alternativy

Před 10 lety prakticky neexistoval jiný prohlížeč pro Windows než Internet Explorer, a tak byl tímto zcela dominantní. Microsoft svým přístupem k aktualizaci exploreru uvolnil trh pro alternativní prohlížeče, které neváhaly a začali se prosazovat.

Mezi nejrozšířenější prohlížeče se rychle dostala Mozila Firefox, která dokázala rychle přijít s uživatelsky velmi přívětivým prohlížečem, který byl mnohem více zabezpečený a hlavně podporoval moderní technologie a především díky úplně jinému jádru dokázal rychleji zobrazovat veškeré weby. Nakonec ve spolupráci s Googlem, který tento prohlížeč velmi podporoval ( i finančně ), se podařilo Mozillu Firefox velice rozšířit. Až po tomto velkém rozšíření tohoto prohlížeče Microsoft zareagoval a docela rychle vypustil do světa Internet Explorer 7, který díky urychlenému vývoji přinesl do standardů mnoho vyjímek a bezpečnostních chyb. Microsoft si reputaci napravil až s vydáním Internet Exploreru 8.

Dalším prohlížečem je Opera, která se bohužel nikdy nestala velmi rozšířeným prohlížečem, i přes svoje kvality.

Posledním prohlížečem, který nyní existuje je nový Google Chrome. Tento prohlížeč z dílny společnosti Google si během roku získal obrovskou oblibu u uživatelů díky jednoduchosti a funkčnost. Googlu se podařilo proniknout na trh a obsadit již víc jak polovinu trhu.

Ke stažení

internet_explorer.jpg http://windows.microsoft.com/cs-CZ/internet-explorer/products/ie/home

firefox.jpg http://www.mozilla.org/cs/firefox/new/

chrome_logo.gif http://www.google.com/chrome

opera.jpg http://www.operacesky.net/

Sdílejte s přátely

Server

Stránky běží na vlastním linuxovém serveru umístěném na páteřní lince. Jako HTTP server jsme zvolili APACHE.

Mysql

Jako databázový server jsme se rozhodli pro využití MySQL 5.

ABM Morava

počítače